lauantai 10. syyskuuta 2011

Aktiivinoutaja

Tällä viikolla pääsin vihdoin peräkkäisinä päivinä Ruutin kanssa tunneille. Torstaina ja perjantaina oli kumpanakin luvassa neljä tuntia maastoilua (perjantaina tosin myös agilityä). Ihme ja kumma väsymys alkoi paistaa Ruutista vasta viime metreillä.

Torstaina lähdettiin Marin kanssa maastoon, ja jälkien vanhentuessa treenattiin esine-etsintää. Oikeammin treeni meni lähinnä noudon opetteluun, kun _noutaja_ unohti koko idean tuomisessa. Hermohan siinä meinasi mennä, kun Ruuti kävi parhaimmillaankin vain koskemassa esinettä ja jatkoi sitten matkaansa. Mari ehdotti, että naksuttelisin Ruutille tuomista ihan alusta asti, ja sillä hetkellä se tuntuikin ainoalta tieltä onneen.

Esine-episodin jälkeen ajoimme jäljet. Olin tallannut n. 100 m jäljen, joka alkoi metsässä ja jatkui käännöksen jälkeen kohti hiekkatietä ja lopulta sen yli pellolle. Käännöksen jälkeen ja lopussa oli purkit. Tällä kertaa aloitus meni tosi hyvin, sain Ruutin rauhoitettua tolpalle hyvin ja se sai itse lähteä liikkeelle kun huomasin, että se tiesi missä jälki kulki. Se eteni hyvin ja suoriutui käännöksestä mallikkaasti. Purkki-palkan jälkeen se jatkoi melkein liiankin innokkaasti, mutta loppupätkä sujui hyvässä tahdissa edellistä rauhallisemmin. Ensimmäisen kerran se rupesi epäröimään tien laidassa, mutta pysyin hiljaa ja odotin että se pudotti nenän takaisin maahan. Tielle ja pellolle olin onneksi viljellyt nameja askelille, koska Ruuti meinasi tapansa mukaan lähteä ryysimään. Olin kuitenkin kokonaisuudessaan tyytyväinen suoritukseen, joskin jälki oli edelleen auttamattomasti liian lyhyt ja tuore.

Loppupäivä harjoiteltiin henkilöhakua, joka kului helppojen pistojen merkeissä. Suunnittelin Ruutille tuuli-ilmaisuja, mutta lopulta Ruuti oli vapaana ja haki ihan hyvin, edeten tuulen alta ja vähän mutkitellen. Pitäisi kehitellä jotain, josta se tietisi milloin haetaan ja milloin jäljestetään, ja ilmaisujakin pitäisi jo kovaa vauhtia rakentaa...

Perjantai-aamun ohjelma oli tiivistettynä melko samanlainen. Jälki oli n. 200 m, alkoi ja päättyi hiekkatien reunaan, suora käännös, parin metrin jana (!) ja 3xpurkki. Janaa ei olla aikaisemmin harjoiteltu, ja taisi mullakin olla siksi vähän pasmat sekaisin. Ruuti poimi jäljen äkkiä, mutta kävi tarkistamassa tolpan luota josko siellä olisi nameja ja toi lopulta tolpan mulle käteen :') Pienen koheltamisen jälkeen R aloitti kuitenkin jäljestämisen ja aika äkkiä pääsi ekalle purkille. Sen jälkeen eteneminen oli jo tasaisempaa, ratkoi kulman hienosti ja oli pätevä :3 Suunniteltiin Pipan kanssa, että voisin jatkossa pyytää sen maahan aina purkilla, että tulevaisuudessa se sitten ilmaisisi kepitkin maahanmenolla. Purkilta lähdettäessä mä sitten rauhoittaisin sen.

Esine-etsintää harjoiteltiin pudoteun esineen etsimisen tapaan, eli käveltiin linjassa koiran kanssa ja pudotettiin esine, jatkettiin matkaa ja kohta lähetettiin koira hakemaan esine. Tämä meni vähän niin ja näin, Ruutin teki kovasti mieli juosta nenänkäytön sijaan. Useamman toiston jälkeen se kuitenkin rauhoittui ja lopulta etsi ihan kivasti. Pipalta saatiin "palautusongelmaan" vinkiksi se, että Ruutin tullessa luokse se saa kantaa tuotua esinettä mun kanssa. Ei tarvinnut montaa kertaa kokeilla, kun jo huomasin, että tämä toimii :) R suorastaa kehrää, kun se saa esitellä aarrettaan mulle mutta kuitenkin itse kantaa sitä. Jes.

Aamupäivästä siirryttiin vielä agi-kentälle harjoittelemaan vähän ohjausta ja eteenmenoa. Eteenlähetykset meni hyvin, R innostui kauheasti kun sai vaan juosta kovaa. Hyppy-putki-hyppy-suoralla en edes yrittänyt pysyä mukana, vaan tyyppi sai sännätä sydämensä kyllyydestä lelulle. Ohjaus puolestaan meni vähän monkään, toisaalta siksi että Ruuti oli ihan rätti-poikki-väsynyt ja toisaalta siksi että mä vaan en osaa suunnitella ja koordinoida liikkumistani ;)

Moisen reenaamisen jälkeen R pääsi kuudeksi tunniksi junaan nukkumaan kun lähdettiin vaihteeksi Helsinkiin. Illalla se jaksoi vielä hetken rällätä Ava-vauvan kanssa, mutta lauantaiksi se jai jäädä lomailemaan kun lähdin Wilkun ja labradorien kanssa Porvoon kr-näyttelyyn. Onnittelut vielä Unalle mahtavista tuloksista! :)

1 kommentti:

  1. Ulpu kiittää! Ja laitan niitä kuvia tulemaan tässä lähipäivinä. :)

    VastaaPoista